Er høyt utdannede kvinner en god investering?

De senere årene har det vokst frem noe vi kan kalle «den nye deltiden». Den nye deltiden er frivillig og fleksibel. Man tar utgangspunkt i egne behov og disponerer tiden deretter. Noen velger kortere arbeidsdager, andre å ta en eller flere dager i uken fri.

Kvinner velger både den nye og «den gamle» deltiden i større omfang enn menn. Det kan som kjent sette dem i en vanskelig posisjon økonomisk, ved et eventuelt samlivsbrudd. Kvinner som velger deltid får både lavere inntekt og dårligere opptjening av pensjonspoeng. Det har blant annet fått velvillige forbrukerøkonomer til å foreslå at mannen bør betale for kvinnens tapte pensjonssparing.Hva som er riktig for den enkelte, må være opp til familien selv å bestemme. Fra et samfunnsperspektiv kunne en imidlertid tro at denne typen ordninger hørte til en annen tidsepoke.

Andelen kvinner med høyere utdanning er større enn for menn

Hvis vi tar utgangspunkt i at utdanning er veien til sikker jobb og høy lønn, fremstår kvinner som meget velegnede til å stå for egen pensjonssparing. Utdanningsrevolusjonen de siste 25 årene handler først og fremst om kvinners inntog på universitet og høyskole. Fra 1985 til 2010 er antallet kvinner med lang, høyere utdanning (mer enn fire år på universitet eller høyskole), mer enn seksdoblet. Veksten for kvinner er mer enn tre ganger så stor som veksten for menn. I 2010 var andelen kvinner med høy utdanning større enn andelen menn med høy utdanning. Det gjelder i alle aldersgrupper fra 16-59 år.

Norske kvinner synes likevel å ha dempede karrieremål

Aftenposten kunne for noen måneder tilbake fortelle at kvinner kun styrer syv promille av verdiene på Oslo Børs. Revisjonsselskapet PwC gir interessante, internasjonale sammenligningstall.PwC Norge har 10 % kvinnelige partnere og 11 % kvinner i ledelsen. Dette til tross for lik rekruttering av kvinner og menn i starten av karrieren. PwC Tyrkia har 20 % kvinnelige partnere og 50 % kvinner i toppledelsen. Dette til tross for at bare en av fire kvinner er i arbeid i Tyrkia, og de færreste har høyere utdanning.

Disse tallene viser oss et viktig poeng om kvinner og ledelse. Det er ikke kjønnsbiologiske grunner til at kvinner velger vekk karriere. Individets egen motivasjon av avgjørende betydning.

I USA er derimot kvinner minst like motivert for karriere som menn.

Ferske tall fra USA viser hvordan den individuelle motivasjonen har endret seg hos amerikanerne de siste årene. Fra 1997 til 2011 har andelen unge kvinner (18-34 år) som sier at karriere er svært viktig økt med ti prosentpoeng. Andelen unge kvinner som vektlegger karriere overgår dermed andelen unge menn som gjør det samme. Forskjellen er 66 % mot 59 %.For voksne kvinner (35-64 år) har også andelen økt, fra 26 % til 42 %. Kvinner i denne aldersgruppen prioriterer karriere like høyt som menn, med 42 % mot 43 %.

For det norske samfunnet er ikke dette gunstig

Når norske kvinner velger deltid, kan det være en utmerket løsning for dem og deres familie. For det norske samfunnet er det ikke nødvendigvis like gunstig. Tall fra OECD viser at det norske samfunnet får mer en tre ganger så mye igjen for å gi en mann høyere utdanning, enn en kvinne. I Tyrkia derimot, er det mer samfunnsmessig lønnsomt å utdanne en kvinne enn en mann. I USA er de samfunnsmessige gevinstene av å utdanne en kvinne nesten fem ganger så høy som i Norge.

Skal en kvinnelig student bli en bedre investering for landet, bør hennes motivasjon for karriere styrkes. Kvinnen må oppleve at det er verdt strevet. Det innebærer en kombinasjon av holdninger og økonomiske incentiver.

Forrige
Forrige

Vi trenger flere arbeidsplasser med lavt kompetansekrav

Neste
Neste

Myten om tidsfattigdom