Nå kommer eldreprenørene
inFutures rapport Fremtidens arbeidsliv (skrevet på oppdrag fra HSH) skisserte en fremtid der yngre medarbeidere vil søke frihet og fleksibilitet, mer enn faste stillinger. Det gir håp om flere unge gründere i norsk næringsliv. Men fra 2000 til 2050 vil nær all netto befolkningsvekst komme i gruppen 50 år og eldre. Bare de neste ti årene forventes det å bli 200.000 flere i aldersgruppen 67-79 år. Det er ikke likegyldig hva som vinner disse seniorenes gunst, fritid eller arbeidsliv.
Eldreprenørskap er en betegnelse på entreprenørskap blant eldre, gjerne for eldre. Tall fra England viser 50 prosent vekst i andelen gründere som var 50 år eller eldre i perioden 1990-2000 (fra 10 prosent til 15 prosent av alle gründere).
Er det noen 50-åringer som blir fornærmet av å bli gruppert som eldre, får vi håpe den følelsen raskt går over. 50 – 79-åringer – pluss, minus – kan betegnes å være i den tredje alder. Det er alderen mellom voksne og gamle. Det er alderen hvor vi får vårt livs andre frihet. De frie én er ungdommene. De bestemmer over seg selv, men de har ennå ikke påtatt seg forpliktelser. De frie to er altså de yngre eldre. De kan velge en friere tilknytning til arbeidslivet, blant annet som følge av pensjonsreformen, og barna er i ferd med å bli voksne.
Større valgfrihet
Den tredje alder gir en større valgfrihet enn tidligere. Noen vil velge å ta ut denne friheten i å skape sitt eget foretak. Det kan handle om å realisere en livsdrøm. Claus Krohn (78) etablerte Krohn Air i 2010. Krohn tok selv flysertifikat som 69-åring. Nå disponerer han blant annet et 32-seters fly, som han har satt opp i rute mellom Molde og Trondheim.Eldreprenører kan også være situasjonsbestemte. I forbindelse med fusjonen mellom Hydro og Statoil fikk eldre medarbeidere sluttpakker. Flere av disse er blitt eldreprenører. Solveig Rønningen takket ja til sluttpakken. Med 12 års kompetanse og erfaring fra organisasjonsutvikling, startet hun opp for seg selv. Dagen etter at Aina Sørhus (61) og Åse Gjerdsjø (64) mottok sluttpakke fra StatoilHydro, var de i gang med eget firma.
Eldreprenører skaper mer robuste selskaper
Eldreprenørene har noen særlige styrker. De har mer erfaring, større nettverk og de har gjerne større finansielle ressurser enn sine yngre gründerkolleger. Det viser seg også at de gjør grundigere forarbeid. Det er for eksempel 65 prosent flere eldreprenører som lager en forretningsplan for sin virksomhet, sammenlignet med gründere under 50 år. Bedrifter som er startet av eldre har 70 prosent sannsynlighet for å overleve de første fem kritiske årene, sammenlignet med 28 prosent sannsynlighet for selskaper etablert av yngre, i følge en undersøkelse gjennomført av Barclays Bank. Når det gjelder lønnsomhet og vekst, viser ulike studier relativt liten forskjell på virksomheter etablert av eldre og yngre gründere.
En karriere nummer to
Eldreprenørskap er interessant fordi det kan være en attraktiv karriere nummer to for erfarne arbeidstakere. Norge behøver at så mange som mulig i den tredje alder, velger å være yrkesaktive. Noen av disse skal dessuten skape tjenester og produkter for sin egen aldersgruppe, så vel som de over 80. Det gjør oss bedre i stand til å møte eldrebølgen.
Norsk næringsliv er godt posisjonert med ressurssterke eldre med tryggere økonomisk fundament for å skape ny virksomhet. Politikere og nærlingslivsledere bør se eldreprenørene som en kilde til kreativ omstilling og ny vekst
Bilde 1: Vekst i ander gründere over 50 år i England
Bilde 2: Krogn Air er startet av en 78-åring som fikk sitt flysertifikat da han var 69 år
Bilde 3: Bedrifter startet av eldre har 2,5 ganger så høy sjanse til å klare de fem første årene, ift. bedrifter startet av yngre